Vampirii in legendele din intreaga lume

Vampirii in legende si mituri mesopotamiene

 

Cele mai vechi legende cu vampiri sunt cele mespotamiene, unde acestia apar sub forma unor demoni care beau sange. In aceasta zona s-au gasit cioburi de ceramica cu gravuri ce povestesc despre vampiri demoni, cunoscuti sub numele de Lilith sau Lilitu. Povestirile babiloniene, persane, ebraice sau evreiesti, despre Lilith indica faptul ca aceasta a fost prima sotie al lui Adam, dar l-a parasit pentru a deveni conducatoarea demonilor. Conform folclorului antic, ea supravietuia din sangele nou-nascutilor si ale mamelor acestora. Unele povesti cu vampiri o descriu ca fiind o fecioara inaripata cu picioare de pasare, in timp ce altele o descriu doar ca pe o fecioara foarte frumoasa. Legendele sumeriene cu vampiri fac referire la un vampir asemanator, cu numele de Gallu.

Mai tarziu, povestirile mesopotamiene infatiseaza o noua versiune al lui Lilith, sub numele de Lamashtu, o zeita sau semizeita rauvoitoare. Intamplator, aceste legende vechi cu vampiri din intreaga lume, cu sursa in timpuri preistorice, sunt centrate pe vampiri ale caror victime erau bebelusi sau copii foarte tineri, ce nu dormeau noaptea. Trebuie mentionat ca Lilith a fost mentionata de asemenea in manuscrisele de la Marea Moarta. Mitul lui Lilith este deseori asociat cu faptul ca multi dintre nou-nascutii care s-au nascut noaptea au un ciclu de somn diferit, ei dorm ziua si stau treji noaptea. Folclorul vampirilor a rezultat probabil din acest ciclu de somn anormal.

Legende si povestiri romane cu vampiri

 

Mitologia greaca este legata de cea romana datorita asocitatiei istorice ale celor doua popoare. In mitologia greaca, Empusa era o semizeita ce era vampir. Legenda spune ca ea seducea barbatii si apoi se ospata cu sangele lor. In unele cazuri, un grup de demoni, ce aveau aceleasi trasaturi ca ea, au aparut in mitologia greaxa sub numele de empuse sau empusi. O reprezentare comica al numelui (Empusa – persoana cu un singur picior) realizata de greci, este aceea in care ea apare cu un picior de bronz si unul de magar. Suferinta victimelor era adesea asociata cu o paralizie in somn.

Un alt nume grec de vampir este Lamia. Ea este amintita in aventurile lui Zeus, fiind infatisata ca fiind una din iubitele acestuia. Cand au fost descoperiti, Hera, sotia lui Zeus, i-a omorat toti copiii, ceea ce a dus-o la nebunie si la imposibilitatea de a dormi. Alte povesti cu Lamia erau folosite de catre mame si dadace pentru a speria copiii rai. Lamia mai este simbolul pericolului in casatorie si in familie. Este asociata cu serpi, iar in picturi apare imbracata in piele de sarpe, avand unul in brate. Unii specialisti in mitologie sugereaza ca ea ar fi gost fata regelui Belus al Egiptului.

Strix, o pasare romana antica, este de asemenea considerata a fi vampir. Stirix este o bufnita, si, spre deosebire de ceilalti vampiri, nu este nemuritoare, ci doar schimbatoare de forme. Strix este un personaj medieval, si se zice ca ar fi atacat un bebelus print. Povestile despre Strix sunt cunoscute la romani (sub numele de strigoi), la albanieni si polonezi, sub alte nume. Unii istorici antici sugereaza ca primii biologisti credeau ca Strix este un liliac vampir mamifer care zboara. In afara de bufnita, liliacul este singurul dintre “pasarile” care zboara ce vaneaza noaptea si are un strigat si infatisare ciudata, ceea ce a facut oamenii sa creada ca este un vampir.

Vampirii in timpuri mai tarzii

 

Legendele vampirilor din intreaga lume au fost tot timpul asociate cu necunoscutul, reprezentand unul din misterele lumii. Leprosii, pacientii cu cancer de piele, cei ce sufereau de albinism, pacientii cu febra virala si unele cazuri, pana si cei numai cu cancer au fost asociati cu vampirii. In plus, prostituatele, persoanele cu aventuri extraconjugale si persoanele prea liberale, au fost asociate cu vampirii, primind numele de “vampi”.

Din secolul al XII-lea pana in secolul XVIII-lea, Imperiul Habsburgic a fost tulburat de febra vampirilor. Boli neexplicate, jefuirea mormintelor, crime bine planuite, au dus la concluzia ca vampirii chiar exista. Lipsa cunostiintelor medicale, ce a dus la decese premature si neanticipate ale unor indivizi perfect normali si sanatosi, a inceput sa fie pusa pe seama vampirilor. Imparateasa Maria Teresa a Austriei, si-a desemnat fizicianul, Gerhard van Swieten sa cerceteze aceste cazuri. Doctorul Swieten a putut sa ofere explicatii logice la aceste intamplari misterioase. Vampirii au aparut in folclorul slavic, sarb si rus, tocmai in urma acestor morti misterioase. Morana si Kuzlac al Croatiei au fost doi vampiri ale acestor folcloare. In mod asemanator, Romania isi are vampirii proprii, moroi si strigoi.

Dracula lui Bram Stocker este deseori asemanat cu conducatorul transilvanean, Vlad Tepes, cunoscut datorita crimelor nemiloase. In mod similar, unele povesti mai recente,  il acuza pe Iuda ca fiind primul vampir adevarat. Unii invatati au afirmat ca zeita hindusa, Durga, era de asemenea un vampir deoarece a baut sangele unui demon pentru a-l omori(demonul se multiplica cu fiecare picatura de sange).

Legendele cu vampiri din intreaga lume au forme comune, si sunt raspandite precum raul, care este simbolic reprezentat de catre vampiri (bineinteles cu exceptia celor din familia Cullens:) ).

Sursa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.