Sfarsitul lumii

Inca de la inceputurile timpurilor, oamenii s-au gandit la sfarsitul lumii si au facut predictii despre cum si cand va avea loc.  Majoritatea religiilor au opiniile lor despre acest subiect, cel mai comun scenariu este reprezentat de lupte intre fortele binelui si ale raului sau de cataclisme rezultate in urma unor dezastre naturale. Mai recent, previziunile apocaliptice s-au centrat pe anul 2012. Conform calendarului mayas, unii teoreticieni au afirmat ca sfarsitul lumii va avea loc pe 21 decembrie 2012, odata cu incheierea calendarului. Acestia cred ca pe data de 21 decembrie 2012 vor avea loc catastrofe precum cutremure mari sau tsunami. Pentru a se pregati pentru aceste evenimente, unii sustinatori ai teoriei au inceput deja sa se pregateasca pentru supravietuire.

Marile religii ale planetei au propriile credinte privind sfarsitul lumii, precum triumful binelui asupra raului sau Ziua Judecatii de Apoi. In crestinism, Cartea Apocalipsei, ultimul capitol al Ultimului Testament din Biblie, mentioneaza Armagedhonul, batalia decisiva de pe Pamant dintre fortele lui Dumnezeu si ale lui Satana. Cuvantul Armaghedon se crede ca provine din limba ebraica si ca ar insemna “muntele Megiddo”. Aflat in Israel, Megiddo, un oras antic, pozitionat strategic, a fost locul mai multor batalii. Unii crestini interpreteaza Apocalipsa ca o harta care infatiseaza exact cum se va sfarsi lumea. Ei sustin ca Judecata de Apoi va avea loc pe Armaghedon si ca Isus ii va salva pe adevaratii credinciosi, iar pe necredinciosi ii va lasa in urma pentru a se confrunta cu o suferinta enorma.

Religia islamica se refera la sfarsitul lumii ca fiind ora finala. Se spune Mesia se va intoarce in Damasc pentru a-l ucide pe Antichrist, care a pus planeta in pericol. O data cu eliminarea acestuia, ar urma o perioada de armonie. Mesia va muri mai tarziu de o moarte naturala, insa moartea lui va fi urmata de o perioada de distrugere, ce va duce la Ora finala. In religia iudaica nu exista termenul de Armagedhon, dar exista referinte in biblia ebraica ce pot fi comparate cu Armaghedonul, inclusiv Ziua Domnului (in care Dumnezeu va cauza moarte si distrugere asupra oamenilor care merita sa fie pedepsiti) si Razboiul dintre Gog si Magog ( in care poporul lui Israel si dumnezeul lor  vor lupta impotriva dusmanilor lor).

In religia hindusa se spune ca zeul Vishnu va veni inapoi in ultimul ciclu de timp ca un personaj pe nume Kulki, ce calareste un cal alb, poarta o sabie ce seamana cu o cometa si distruge fortele raului. In unele profetii budhiste, echivalentul Armaghedonului este Shambhala, in care binele este victorios asupra raului. La final, planeta nu este distrusa, ci salvata, pentru ca oamenii sa poata fi iluminati.

In ciuda acestor teorii si interpretari religioase, singurul lucru concret despre sfarsitul lumii este ca nimeni nu il poate prezice cu exactitate. Pana in ziua in care va sosi, daca va sosi, oamenii vor continua sa faca presupuneri despre acest final.

Sursa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.