Sfantul Graal

Sfantul Graal este, conform legendei, vasul din care a baut Isus Cristos la ultima cina pe care a avut-o cu ucenicii sai. Multe opere literare descriu cautarea Sfantului Graal, despre care se credea ca are puteri sacre si misterioase. Aceasta cautare nu a insemnat neaparat gasirea unui obiect fizic. Pentru unii crestini, Sfantul Graal reprezinta uniunea cu Dumnezeu. In unele cazuri s-a crezut ca Sfantul Graal tine sangele lui Isus, de la ranile acestuia, si astfel i s-a dat denumirea de Sangreal, sau “sange regal”.

Legenda Sfantului Graal

 

Sfantul GraalCu toate ca multe versiuni ale legendei Sfantului Graal exista, unele elemente sunt regasite pretutindeni. Unele povesti incep cu Lucifer, care a fost la inceput un inger din Paradis, ce purta o coroana impodobita cu un smarald magnific. Lucifer s-a rasculat impotriva lui Dumnezeu si a fost dat afara din rai. Smaraldul sau a cazut pe Pamant, unde cineva l-a transformat in Potir. In unele povesti, Graalul este infatisat cau un vas facut din argila sau lemn, iar in altele ca si o cupa de aur, batuta cu pietre pretioase sau un obiect scaldat in lumina orbitoare a soarelui.

Dupa Ultima Cina, Graalul a intrat in posesia lui Iosif din Arimathea, care a pus sangele lui Isus in potir cand acesta era pe cruce.  Iosif a ajuns la inchisoare, dar Graalul l-a tinut in viata, asigurandu-i hrana zilnica. Eliberat din inchisoare, Iosif a calatorit in Franta, apoi la Glastonbury, in Anglia, carand cu el Sfantul Graal. Graalul ar fi disparut insa deoarece oamenii erau pacatosi. Ascuns intr-un misterios castel, a ramas pazit de catre urmasii sorei lui Iosif.

Una din cele mai cunoscute versiuni ale legendei Sfantului Graal este legata de regele Arthur al Britaniei. Legenda spune ca Sfantul Graal se afla intr-o parte salbatica si parasita a Britaniei, in castelul Regelui Pescar, un rege ranit care se afla la limita dintre viata si moarte. Numai daca cel mai pur dintre cavaleri ar fi gasit calea spre castelul lui si ar privi Graalul macar o secunda, suferinta regelui s-ar incheia si viata ar fi readusa in regatul sau.

Pentru Cavalerii Mesei Rotunde ai Regelui Arthur, gasirea Sfantului Graal era cel mai maret si nobil tel. Ei au colindat toata Anglia in cautarea lui. Lancelot a fost foarte aproape de gasirea lui, dar din cauza pacatului dragostei lui pentru Guinevere, regina lui Arthur,  nu a putut vedea Graalul. Un cavaler cu numele de Perceval sau Parsifal a vazut potirul, dar nu a inteles ce este. Numai Galahad, fiul lui Lancelot, a fost destul de pur pentru a-l vedea si a intelege ceea ce potirul reprezinta. El a trebuit sa calatoreasca in alte tinuturi, numite Sarras, deoarece Graalul parasise Britania. Vederea Graalului a adus atat de mult extaz lui Galahad, incat aceasta a murit putin mai tarziu.

Legenda Sfantului Graal combina elemente din mitologia mult mai veche a celtilor si pare a fi produsul a peste 100 de ani de povesti. Graalul insusi apare in folclorul celtic, in forma cornului zeului Bran, care producea orice mancare sau bautura. Mai era asociat si cu un cazan magic ce putea readuce la viata orice corp lipsit de viata asezat in el.

2 thoughts on “Sfantul Graal”

  1. Graal-ul este găsit de fiecare atunci când renunța la bani în schimbul efortului depus de fiecare pentru fiecare să-și realizeze telul prin: jertfa, smerenie zi credință fata de Trinitate. Amin!

  2. Sânt(ul) “GRAAL” se “AFLĂ” *******
    “LA*ARG-E-DAVA” !
    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.