Religia wicca

Religia wicca este o religie neopagana ce se axeaza pe natura si are la baza credinte vechi. Wicca este o religie care nu exclude pe nimeni bazat pe rasa, culoare, varsta, nationalitate, origini culturale sau preferinte sexuale. Unii wiccani aleg sa fie vrajitori, altii nu.

Nu exista nimic iesit din comun in legatura cu priceperea vrajitoreasca. Unii vad aceste abilitati ca fiind deasupra  ordinarului si le numesc “supranaturale”, dar aceste aptitudini ale vrajitorilor sunt disponibile tuturor, deci sunt ordinare. Vrajitoarele se folosesc de energia din natura pentru a-si imbunatati viata, pentru a vindeca si de a-i proteja, atat pe cei dragi, cat si Pamantul. Vrajitorii, precum crestinii, musulmanii, evreii, hindusii sau budistii, au diferite infatisari. Sunt mici sau mari, inalti sau scunzi, grasi sau slabi, bruneti sau blonzi, unii chiar cu par roz, sau chei, tineri sau batrani. Vrajitoarele nu sunt urate sau zgripturoaice asa cum se zvoneste, si, nu sunt intotdeauna femei.

In limba engleza, pentru vrajitorie, magie, se foloseste cuvantul “magick” si nu magic. Ambele inseamna “a putea, a avea putere”, dar magic reprezinta actul facut de un artist pe scena: smecherii cu cartile, taie un voluntar in doua, etc. “Magick” vine din lumea vrajitoarelor si include vraji, vindecare, valorificarea fortelor psihice, si chiar divinitate.

Practic, wiccanii incearca sa traiasca in armonie cu natura si sa-si asume responsabilitatea pentru mediul inconjurator. Wiccanii cred ca Zeita se afla peste tot si nu este doar o forta care sta si ne priveste. In religia wicca, se crede intr-o singura zeitate, si anume, Totul, si se imparte in spiritualitate masculina si in spiritualitate feminina. Nici una din cele doua nu este mai puternica, mai buna sau mai importanta. Wicannii au de asemenea si semizei diferiti, detalii mai mici ale Totului.

Nu trebuie sa practicati magia sa fiti wiccan, dar majoritatea wiccanilor o fac. Magia face parte din viziunea wiccanilor asupra lumii. Wiccanii isi onoreaza profesorii, dar nu recunosc nici o autoritate ierarhica, deoarece nimeni nu este mai bun decat el insusi. Poti deveni wiccan prin mostenire, studiu solitar sau prin alaturarea la o grupare de unde poti invata mai multe.

Wiccanii nu sunt anticrestini, si nici nu au pareri negative despre alte religii. Din cauza ca exista atatea tipuri si traditii ale vrajitoarelor, acestia cred intr-o varietate de lucruri. Dar, exista o credinta de baza pentru toti vrajitorii,  acest principiu este numit Codul Modal si este exprimat astfel: “de pe nimeni nu raneste, fa cum inima-ti pofteste” (din engleza,  an harm it none, do what ye will). Daca ne gandim bine, aceasta fraza acopera toate cele zece porunci crestine.

Wiccanii cred in Codul Moral si ceea ce acesta implica. La fel ca si crestinii, wiccanii stiu ca este gresit sa omori, sa ranesti intentionat, sa furi sau sau minti. Din cauza ca acest cod nu specifica tot ce ar trebui evitat, fiecare wiccan este responsabil pentru viata care o duce conform propriilor reguli.

Ideea ca vrajitorii se inchina la Satana este una dintre cele mai intalnite conceptii gresite despre acestia. Aceasta idee a aparut probabil acum sute de ani, deoarece liderii crestini isi incurajau adeptii lor sa vada paganii ca anticrestini. Daca nu credeai in Isus Cristos, intruchiparea binelui, atunci insemna ca te inchini Satanei sau Diavolului. Diavolul cel rau este un concept crestin si nu face parte din credinta wiccana.

In religia wiccana nu se crede ca tot ce este rau este organizat intr-o forta malefica. De cele mai multe ori, fiintele rauvoitoare actioneaza in interes propriu, pentru un  castig personal. Wiccanii nu cred ca exista un iad unde toti cei blestemati sufera pentru pacatele lor. Si, dupa cum am mai spus, vrajitorii nu incearca sa castige putere prin a cauza rau altora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.