Newgrange

Newgrange a fost construit cu 5000 de ani in urma, in jurul anul 3200 I.Hr., fiind chiar mai vechi decat Stonehenge din Anglia si Marea Piramida din Egipt. Newgrange a fost construit in timpul erei neolitice de catre o comunitate de fermieri ce au trait in zona de langa Valea Boyne.
Arheologii au clasificat Newgrange ca un mormant, insa se crede ca a fost mai mult decat atat. Newgrange ar putea fi considerat un templu stravechi, un loc de importanta astrologica, spirituala si ceremoniala, asemenea catedralelor de azi, care sunt locuri de prestigiu si cult, unde persoane importante se odihnesc.
Newgrange are forma unui mare rinichi ce acopera o zona mai mare de 1 acru, la baza are 97 de borduri, dintre care unele sunt decorate cu arta megalitica. Pasajul interior, lung de peste 19m, duce la o camera in forma de cruce, cu acoperis curbat. Timpul si munca investita in constructie sugereaza ca a fost ridicat de o societate bine organizata in grupuri, responsabila cu diferite aspecte ale constructiei.

Newgrange face parte dintr-un complex de monumente construite de-a lungul unui cot al Raului Boyne, cunoscute sub numele de Bru na Boinne. Alte doua monumente importante sun Knowth (cel mai mare) si Dowth, dar de-a lungul regiunii mai exista alte 35 de movile mai mici.
Monumentul este cunoscut pentru iluminatul din pasaj si camera in timpul solstitiului de iarna. Deasupra intrarii in pasajului Newgrange, exista o deschizatura numita acoperisul cutie. Acest orificiu a surprins pe cei care l-au dezgropat. Scopul sau este sa permita soarelui sa ajunga in camera in ziua cea mai scurta a anului, pe 21 decembrie, in ziua solstitiului de iarna.
In zori, din 19 decembrie pana pe 23, un fascicul ingust de lumina ajunge prin acoperisul cutie si ajunge pana la podeaua camerei, si se extine gradual pana in partea din spate a camerei. Cand soarele se ridica mai sus pe cer, raza de lumina se mareste, ajungand sa cuprina intreaga camera. Aceste eveniment dureaza 17 minute, incepand de la ora 9 AM.
Precizia monumentului Newgrange este remarcabila, mai ales daca ne gandim ca a fost construit cu 500 de ani inainte de Marea Piramida si cu 1000 de ani inainte de Stonehenge. Intentia constructorilor a fost fara indoiala sa marcheze inceputul unui nou an. Este posibil sa reprezinte si un simbol al victoriei vietii asupra mortii.
In fiecare iarna, solstitiul de iarna atrage atentia asupra Newgrange. Multi se aduna la marele mormant antic pentru a astepta zorii zilei, asa cum se intampla si cu 5000 de ani in urma. Anual exista o loterie pentru cei care vor sa se afle in camera in timpul solstitiului.

Sursa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.