Misterele lumii: Ziua Sfantului Valentin

In timpurile moderne, “Valentine’s Day” sau Ziua Sfantului Valentin a evoluat intr-o zi in care cuplurile schimba felicitari si scrisori cu poeme de dragoste, precum si daruri romantice. Istoria zilei Sfantului Valentin este inconjurata de mister si legenda, cu toate ca anumite informatii pastrate sunt adevarate.

Sarbatorirea zilei Sfantului Valentin pe 14 februarie a fost stabilita de catre Papa Gelasius I in timpul in care a fost papa, din 492 si 496, cel mai probabil in 496. Ziua a fost numita dupa unul din martirii crestini, Valentin, si se crede ca este ziua adoptarii festivalului roman, Lupercalia, de catre crestinism, festival banat de catre Papa, in acelasi an.

Papa Paul al VI-lea a scos aceasta sarbatoare din calendarul roman al sfintilor in 1969, dar s-a permis continuarea sarbatoririi acestei zile.

Festivalul roman Lupercalia se tinea din 13 pana pe 15 februarie si avea ca scop alungarea spiritelor rele si purificarea orasului, eliberand sanatatea si fertilitatea. Lupercalia se trage dintr-un festival mai vechi, Februa, dupa care s-a preluat si numele lunii, festival ce includea un ritual de curatire.

Numele festivalului Lupercalia vine de la Lupercuts, zeul roman al pastorilor, si este relationat cu festivalul grecesc din Lykaya Arcadiana si cultul zeului Pan, zeul grec al pastorilor.

Enciclopedia Catolica Originala are o lista cu trei martiri, cunoscuti ca Sfantul Valentin. Toti trei au murit pe 14 februarie.

Primul Sfant Valentin, cunoscut ca Valentin din Roma, a fost un preot din Roma care a murit ca martir in anul 269. Valentin din Roma a fost ingropat pe Via Flaminia, o strada romana veche din Roma, ce trece peste Muntii Apenini pana la Rimini, pe coasta Marii Adriatice.

Al doilea Sfant Valentin, cunoscut ca Valentin din Terni, a fost Episcopul din Interamna (numele vechi al orasului Terni) din anul 197. Valentin din Terni a fost de asemenea ingropat pe Via Flaminia.

Cel de-al treilea Sfant Valentin, a murit ca martir in Africa, impreuna cu altii, dar se stie prea putin despre el.

Se crede ca Papa Gelasius I a intentionat ca sarbatoarea sa fie in cinstea lui Valentin din Roma.

Legenda Sfantului Valentin

Imparatul roman Claudiu al II-lea a avut multe campanii dificile si nepopulare. Datorita problemelor avute in recrutarea soldatilor, el a interzis casatoriile si logodnele in Roma, crezand ca barbatii singuri vor fi mai dispusi sa se inroleze in armata, decat cei casatoriti, ce aveau legaturi stranse cu familia.

Sfantul Valentin a ignorat interdictia imparatului si a casatorit, in secret, multe cupluri romane. In mod inevitabil, Sfantul Valentin a fost arestat si aruncat in inchisoare unde i s-a dat pedeapsa cu moartea. Legenda spune ca, atunci cand era in inchisoare, Sfantul Valentin si-a facut ca prieten un alt prizonier si a reusit, printr-un miracol, sa-i redea vederea fiicei acestuia. Legenda mai spune ca, in noaptea de dinaintea executiei, Sfantul Valentin a scris o scrisoare fetei, in care s-a semnat “De la Valentinul tau”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.