Misterele lumii: Vanatoarea vrajitoarelor

In Evul Mediu, vrajitoria era temuta in intreaga Europa. Oamenii, influentati de biserica au crezut ca magia este o iluzie creata de diavol si era asociata cu venerarea diavolului. Vanatoarea vrajitoarelor a rezultat in procese, torturi si executii a zeci de mii de victime, din care trei patrimi au fost femei. Reforma protestanta nu a convertit populatia Europei  la crestinism numai prin predici si catehisme, ci a fost ajutata de  o perioada de 300 de ani de vanatoare a vrajitoarelor, din secolul al XV-lea pana in secolul XVIII-lea.

Se spunea ca exista doua tipuri de magie: Magia Neagra si Magic Alba. Magia neagra era asociata cu diavolul si avea simboluri satanice. Se credea ca vrajitoarele faceau rau societatii cauzand accidente, ghinion, boli sau chiar morti. Vrajitoarele erau mereu invinuite daca cineva se imbolnavea de cauze necunoscute. Magia Alba avea simboluri crestine ce erau relationate cu natura si ierburi. Magia alba se credea ca era folosita pentru vraji de dragoste, sanatate, noroc si bogatie. Astrologia si alchemia, folosite pentru a crea potiuni pentru a transforma metale in aur si a cauta leacuri pentru boli mortale, erau considerate de asemenea parte din magie.

Vrajitoria era urata de majoritatea crestinilor si de biserica, astfel ca in curand, biserica crestina a incepurt o campanie impotriva vrajitoarelor si a inceput sa le vaneze.  Vrajitoarele erau judecate pentru erezie (respingerea Bisericii) si pentru vrajitorie. Daca erau gasite vinovate, aceste femei erau arse pe rug.  Alte pedepse erau alungarea, inchisoarea, mutilarea, dar mai alex executia. Aproape oricine era acuzat de vrajitorie era torturat si batut pana admitea ca este vrajitor. Majoritatea persoanelor executate au fost femei din cauza ca se credea ca diavolul intra in persoane nu foarte puternice, ce nu puteau sa reziste si in aceasta cauza era mai posibil sa fie in femei, decat in barbati, care erau mai puternici.

Cu toate ca ceea ce inseamna vrajitorie a fost inventat de religia crestina, anumite elemente din vrajitorie  fac parte dintr-o traditie pagana mai veche. Vrajitoria era legata, si chiar considerata sinonim cu divinizarea, ceea ce nu inseamna numai arta de a prezice viitorul, dar si de a acumula cunostiinte cu ajutorul unor puteri supranaturale. Vrajitoria sugereaza ca ar exista o asemenea putere, ceea ce contravine cu ceea ce biserica a spus ca ar putea veni doar de la diavol, deoarece Dumnezeu nu mai este implicat cu lumea fizica.

Cuvantul vrajitor (witch in limba engleza) , vine din limba engleza veche, wicce sau wicca, insemnand participanti de sex feminin si masculin la traditia pagana, ce are aspecte masculine, feminine si pamantele ale Zeului.  In timp ce Dumnezeu sta deasupra lumii, deasupra vietii ordinare, divinitatea, in religia wicca, este inteleasa ca o imbinare intre rai si pamant. Aceasta traditie amintea de o perioada in care societatea umana functiona fara o ierarhie, matriarhala sau patriarhala, si fara discriminari de rasa, sex sau clasa. Era o traditie ce afirma ca umanitatea are potential fara dominatie sau frica, ceea ce biserica spunea ca este imposibil.

Mutilarea sexuala a celor acuzate ca sunt vrajitoare era un lucru des intalnit. Crestinismul spunea ca divinitatea nu are nici o legatura cu lumea fizica, ceea ce inseamna ca dorinta sexuala era impotriva lui Dumnezeu. Atunci cand barbatii ce persecutau femeile acuzate de vrajitorie incepeau de devina atrasi de acestea, le invinuiau pe ele. Astfel ca au inceput sa le mutileze sanii si organele genitale cu pensete, cu clame sau cu fier incins in foc. Unele reguli impingeau barbatii la abuz, prin faptul ca permitea accesul unor “catolici zelosi” la femeile prizoniere, in timp ce nu permiteau vizitatori de sex feminin.

Reforma protestanta a jucat un rol important in a convinge oamenii ca vrajitoarele sunt de vina pentru probleme lor. Protestantii si reformatii catolici credeau ca orice fel de magie este un pacat si ca indica credinta intr-un ajutor de la divinate in lumea fizica. In tari protestante, unde ritualuri pentru protectie precum aruncarea cu apa sfanta, chemarea unor sfinti si ingeri protectori nu mai era permisa, oamenii au inceput sa se simta fara aparare si singura forma de protectie era uciderea trimisilor diavolului, adica a vrajitoarelor.

In timp ce executia formala a vrajitoarelor a durat din 1450 pana in 1750, crime de acest fel au existat si in ultimele decenii. In 1928, o familie de tarani unguri a fost achitata dupa ce au omorat in bataie o femeie batrana despre care ei au spus ca era vrajitoare. Instanta si-a intemeiat decizia pe baza faptului ca familia a actionat in urma unei “constrangeri irezistibile”. In 1976, o vaduva saraca, Elizabeth Hahn, a fost acuzata de vrajitorie si ca ar tine trimisii diavolului pe langa ea, in forma de caini. Vecinii ei, dintr-un oras mic din Germania, au ostracizat-o, au aruncat pietre in ea, si au amenintat-o cu moartea inainte sa ii arda casa, in care a ars si ea, si animalele ei. Un an mai tarziu, in Franta, un barbat a fost ucis aparent, pentru vrajitorie. In 1981, un grup de oamani din Mexic, au ucis o femeie, aruncand cu pietre in ea, acuzand-o de vrajitorie si ca ar fi incitat atacul asupra Papei  Ion Paul al II-lea.

Vanatoarea vrajitoarelor a asigurat convertirea Europei la crestinism. Cu ajutorul terorii vanatorii vrajitoarelor, reformatii au reusit sa convinga oamenii de rand ca exista doar un singur zeu, Dumnezeu, ce conduce de undeva de sus, separat de Pamant, ca magic este rea, ca exista un diavol puternic si ca femeile sunt cel mai usor atrase de el. Ca urmare, medicina a fost practicata exclusiv de barbati. Numarul mare de persoane torturate si ucise, precum si impactul ce a schimbat perceptia asupra lui Dumnezeu, face ca vanatoarea vrajitoarelor sa fie unul din cele mai intunecate capitole din istoria umanitatii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.