Misterele lumii: Atlantida

Atlantida (Atlantis) este subiectul unei legende despre o civilizatie avansata care a fost distrusa sau pierduta. Atlantida au fost prima data mentionata in dialogurile lui Platon, Timeus si Critias, in care se spune ca orasul ar fi fost distrus de un cutremur sau tsunami acum 9,000 de ani, inainte de vremea in care Platon a trait. Povestea ne spune ca Atlantida se afla undeva mai departe de Coloanele lui Hercule. Potrivit filozofului, legenda isi are originea in povestile vechilor preotii egipteni.
Unii cred ca povestea este doar o fictiune din scrierile lui Platon, dar altii considera ca acest oras a existat intr-adevar si iau dialogurile foarte in serios. Au fost zeci, poate sute, de locatii propuse pentru locatia Atlantidei. In anii ’50 se considera ca Atlantida era un continent, dar majoritatea teoriilor cu privire la “Continentul pierdut” s-au dovedit neconcludente.

Unele popoare au mituri despre “civilizatii pierdute”. Aceste legende au fost create din evenimente istorice diferite si sunt acum asociate de catre teoreticienii moderni din cauza similaritatilor lor. Se poate ca aceste legende sa fie complet fictiune, dar pentru un anumit motiv ele au ramas inca populare.
Timeus si Critias, doua din dialogurile lui Platon, sunt singurele documente scrise ce fac referire la Atlantida. Ele sunt discutii purtate intre Socrate, Hermcrate, Timeus si Critias. Aparent, ca si raspuns la discursul lui Socrate despre ideea unei societati ideale, Timeus si Critias sunt de acord sa-l amuze pe Socrate cu o poveste care “nu este fictiune, ci o poveste reala”.
In poveste este vorba despre un conflict dintre vechii atenieni si atlanti, cu 9,000 de ani inainte de vremea lui Platon. Povestea uitata de atenienii din zilele lui Platon, este retransmisa de catre preotii egipteni ai lui Solon.
Solon a spus povestea mai departe lui Dropides, strabunicul lui Critias. Acesta l-a invatat de bunicul sau, care a purtat acelasi nume, Critias.Toti cei prezenti in dialoguri, cu exceptia lui Timeus, au existat cu adevarat in Grecia Antica. Dovezi legate de viata si faptele lor sunt pastrate in scrierile din acea perioada.
Atlantida
In primul rand trebuie mentionat ca Atlantida nu a fost singurul continent din timpuri vechi care s-a scufundat in valuri. Continentul Lemuria, care a fost incorporat in tari precum Mu si Mar din Oceanul Pacific, si Lumania din Oceanul Indian au disparut in ape. Ramasitele continentelor pierdute se pot vedea inca in varfurile muntilor ce creeaza insule mici in mijlocul intinselor oceane. Insula Pastelui se crede ca ar fi o ramasita a Lemuriei care inca pastreaza mari statui de piatra, cu toate ca numai capetele se mai observa deasupra pamantului.
De asemenea au fost Thule si Hyperborea in nord, care se crede ca s-au scunfundat sub Polul Nord. Exista teorii ca aceste teritorii de la Polul Nord are continua sa existe si azi in a patra dimensiune. De asemenea, pamantul de la Polul Sud se crede ca a fost locuit atunci cand acolo a fost regiune tropicala.
Povestea cum aceste continente au devenit nelocuite dupa ce au avut parte de civilizatii avansate este fascinanta, dar dupa mii de ani, totul a ajuns la un sfarsit dupa ce, acum 11,500 de ani, schimbari planetare dramatice au cauzat scunfundari de continente. Indicii despre infatisarea pamantului asa cum il stim noi in ziua de azi, se pot regasi in textele summeriene.
Se presupune ca atlantii erau de origine extrateresta si au venit pe pamant acum 50 de mii de ani. Ei aveau infatisare umana, dar nu aveau infatisarea noastra de azi. Erau inalti si probabil originari din sistemul stelar Lyrian. Ei au mai fost cunoscuti ca Elohim sau Annunaki si povestea lor este ascunsa in textele Genezei. Durata lor de viata era de 800 de ani si mai sunt cunoscuti in unele texte ca si “cei inalti”.
Majoritatea vechilor civilizatii au crezut in Titani, rasa de giganti umani care au locuit pe Pamant acum mult timp. Fiecare popor a avut un nume diferit pentru ei. Se credea ca acesti umanoizi au facut parte doar din legende pana cand excavatii au scos la iveala zeci de scheleti uriasi, pe tot globul, ceea ce i-a socat pe arheologi. Conquistadorii spanioli au lasat marturii despre oameni salbatici, inalti si blonzi, care alergau in Anzi in timpul cuceririi Incasilor.
Departe de a fi ca celelalte civilizatii despre care stim, nivelul tehnologiei atlantilor ar fi fost cu mult mai avansat decat al nostru.

One thought on “Misterele lumii: Atlantida”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.