Mata Hari

Mata Hari (1876-1917) a fost numele de scena al dansatoarei si prostituatei Gertrud Margarete Zelle, nascuta pe 7 august 1876 in Leeuwarden, Olanda, care a fost impuscata de catre francezi, sub acuzatia de spionaj, in 1917. Numele de Mata Hari a devenit sinonim cu spionajul, desi nu se stie inca sigur daca ea a fost vinovata de acuzatiile aduse.

Fiica unui palarier, Mata Hari a studiat la Scoala de profesori din Leiden si s-a maritat cu capitanul Campbell MacLeod. Ei au trait impreuna din 1897 pana in 1902 in Java si Sumatra. La intoarcerea in Europa, cei doi s-au despartit, iar Mata Hari si-a inceput cariera de dansatoare pe scena din Paris din 1905, initial ca “Doamna MacLeod” si putin mai tarziu ca “Mata Hari”, nume ce si l-a pastrat pana in momentul executiei.  Ea a avut mult succes in Paris, unde atractivitatea ei, precum si aparenta dorinta de a se dezbraca pe scena, au facut-o celebra si dorita. Ea a avut multi iubiti, incluzand ofiteri militari.

Si in ziua de azi sunt neclare circumstantele in care s-au desfasurat activitatile ei de spionaj. Se spune, ca in timp ce era la Haga, in 1916, i s-au oferit bani de catre un consul german contra obtinerii de informatii la noua ei vizita in Franta. Mata Hari a marturisit ca a dat informatii vechi germanilor, atunci cand a fost interogata de serviciile franceze. Ea insasi a declarat ca a fost platita sa actioneze ca spion francez in Belgia (ocupata atunci de fortele germane), cu toate ca a uitat sa informeze serviciile franceze de aranjamentul ei anterior avut cu consulul german. Ea a fost, se pare, un agent dublu, si unul cu mare succes. Se pare (detaliile sunt neclare) ca serviciile britanice au aflat de aranjamentele ei cu consulul german si au informat partile franceze.

Mata Hari a a fost arestata de catre francezi pe 13 februarie 1917 la Paris. Dupa inchisoare, ea a fost judecata de catre un tribunal militar pe 24-25 iulie 1917 si condamanta la moarte prin impuscare de catre un pluton de executie. Sentinta s-a executat pe 15 octombrie 1917, in Vincennes, langa Paris. Avea varsta de 41 de ani.

Pentru multi, Mata Hari ramane o victima a presei franceze care vroia sa arate existenta inamicului pe teritoriu francez, un tap ispasitor atractiv atat prin profesia ei, cat si prin crimele de care a fost acuzata.

Sursa:FirstWorldWar.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.