Cartea umbrelor

Cartea Umbrelor reprezinta textul religios al religiei neopagane, Wicca. Contine invocatii, ritualuri, vraji, rune, reguli ale magiei, invataturi din trecut, si asa mai departe. Unele carti sunt transmise de la un wiccan la altul, cel mai des cu ocazia initierii, dar majoritatea cartilor din ziua de azi sunt compuse de fiecare wiccan in parte.

Book of Shadows
Cartea Umbrelor

Initial, religia Wicca a fost dominata de catre grupuri si doar o singura copie era detinuta de catrea Marea Preoteasa sau Marele Preot, in fiecare grup, insa aceasta s-a schimbat cu timpul si, nu exista o singura Carte a Umbrelor, asa cum spun multe povesti wiccane. Se spune ca vrajitoarele au avut intotdeauna o Carte a Umbrelor, dar acestea au fost arse in timpul proceselor acestora. Cartea Umbrelor sau Cartile Umbrelor care exista in ziua de azi au aparut in epoca moderna. Una din cele mai vechi cunoscute noua este cea scrisa de Gerald Brosseau Gardner (1884-1964). Multi wiccani au copiat aceasta carte de-a lungul anilor, dar insusi Gardner a recomandat ca initiatii sa-si creeze o Carte a Umbrelor personala. Deci aceasta poate sa fie considerata un jurnal personal magic. In Wicca, o data ce ati inteles fundamentele, va puteti crea propriile vraji si ritualuri.

Insusi numele, Cartea Umbrelor evoca imagini pline de magie si mister, intuneric si pericol. Nu exista insa nici o regula bine definita in legatura cu crearea uneia si putine carti aloca mai mult de o pagina in a vorbi despre ea, ceea ce este ciudat avand in vedere ca este considerata cea mai importanta posesie pe care un wiccan o poate avea.

Informatia din Cartea Umbrelor este personala deoarece  va ajuta sa urmariti ceea ce merge, ceea ce nu functioneaza si, cel mai important, cat de afectat ati fost de invataturi. Astfel, sansa de succes a ritualulilor va fi mai mare la a doua incercare. De asemenea, veti putea sa vedeti cat ati fost de afectati, daca ati avut cosmaruri dupa un anumit ritual, si cum il puteti schimba. Introspectia si meditatia au reprezentat intotdeauna o parte importanta din practica magica.

In marea majoritate, wiccanii sunt de parere ca aceasta carte ar trebui scrisa de mana si alcatuita o data cu progresul in invatatura. De asemenea,  acestia sunt de parere ca aceasta carte trebuie sa fie tinuta secret.

Cum sa iti creezi propria Carte a Umbrelor

Religia Wicca este una dintre cele mai deschise religii din ziua de azi. Ofera flexibilitate si loc pentru preferinte personale. Cum am mai spus, nu exista un mod corect sau gresit de a crea Cartea Umbrelor, dar exista niste linii mari de ghidare, care ar trebui luate in considerare.

In primul rand, Cartea Umbrelor este un ghid personal. Poate fi citit de generatiile viitoare, asa ca precuparile magice trebuie sa fie pure si etice. Prima regula din Sfatul Moral al religie este sa nu faci rau nimanui. Nimic din Cartea Umbrelor nu trebuie sa sugereze acceptarea unor vraji ce nu sunt etice. In al doilea rand Cartea Umbrelor ar trebui binecuvantata. Prima pagina din carte ar trebui sa contina o binecuvantare a acesteia, o declaratie personala.

Dupa terminarea acestor doi pasi, sunteti liberi sa folositi cartea unde puteti impartasi experientele si credintele personale. Se crede ca este mai bine daca la inceput folositi calculatorul/laptopul ca si Carte a Umbrelor, datorita informatiei abundente. Eventual puteti cumpara un caiet gol in care puteti adauga vraji si cunostiintele dobandite. Se crede ca o Carte a Umbrelor scrisa de mana este mai puternica, decat una in format virtual.

11 thoughts on “Cartea umbrelor”

    1. Nu e adevarat. Poti crede in Dumnezeu dar sa practici aceasta religie. Nu are nici o legatura cu Satan sau necredinta si pacatele.

  1. ma bucur ca exista cineva care explica pe intelesul tuturor despre cartea umbrelor …..sunt nou aici ….si vreau sa multumesc tuturor care practica si inteleg aceasta religie pentru contributia lor…….BB

  2. Hei Bună!sunt noua pe aici :)) vreau sa zic ca ador articolul ăsta!🖤 stie cineva cum pot gasi o carte de vraji virtuală?

  3. Am avut o relatie si am fost despartiti prin nu stiu ce vraji , farmece, legaturi , rugaciuni impotriva noastra. Am facut o multime de ritualuri pt a ne impaca, nici unul nu a reusit. Stie cineva ce ar trwbuii sa fac ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.